Kirjajulkaisu: ”Rohkeus kohdata – Taiteilija vanhustyössä”

Mitä tapahtuu, kun taiteilija palkataan vanhuspalveluyksikköön? Taiteen edistämiskeskuksen julkaisema ja Kanerva Kartanon kirjoittama Rohkeus kohdata – Taiteilija vanhustyössä käsittelee taiteilijan työtä sosiaali- ja terveysalalla. Sointu Senioripalveluissa työskentelevä yhteisötaiteilija Kanerva Kartano kirjoittaa kokemuksistaan vanhuspalveluiden tiimin jäsenenä. Kirjassa kuvataan myös taiteen vaikutuksia palveluasumisen arjessa.

Taiteen edistämiskeskus Taike järjestää Helsingissä 2.11.2023 seminaarin Taide vaikuttaa – Rohkeus ja rakenteet. Seminaarissa Taike julkaisee yhteisötaiteilijan työstä vanhuspalveluissa kertovan kirjan, Rohkeus kohdata, jonka on kirjoittanut Kanerva Kartano.

Rohkeus kohdata kuuluu Taiteen edistämiskeskuksen Kulttuurihyvinvoinnin asiantuntijapalvelun taiteilijan työtä sosiaali- ja terveysalalla esitteleviin julkaisuihin. Kirjan ovat toimittaneet taideasiantuntija Katri Leppisaari ja erityisasiantuntija Isto Turpeinen. Kirjan voi ladata Taiteen edistämiskeskuksen verkkosivuilta.  

Seminaarissa kuullaan puheenvuorot vanhusasiainvaltuutettu Päivi Topolta, tutkijatohtori Henna Leinolta, gerontologi ja vanhempi neuvonantaja Eeva Päivärinnalta sekä Sointu Senioripalveluiden toimitusjohtaja Tiina Raiskilta. Paneelikeskustelussa paneudutaan taiteilijan työhön vanhuspalveluyksikössä ja mukana keskustelussa on Soinnun yhteisötaiteilija Kanerva Kartano.

Tutkimustieto taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksista on vahvistunut viime vuosina. Taide voi lievittää kipua ja vähentää lääkehoidon tarvetta. Myös siinä elämäntilanteessa, kun ihminen tarvitsee arjessaan paljon muiden apua, pitää hoidon ja hoivan väliin mahtua ihmisen elämä.

Soinnun palveluksessa on työskennellyt yhteisötaiteilija jo kymmenen vuoden ajan. Rohkeus ja kohtaaminen on kirjattuna asiakaslupaukseemme, sanoo toimitusjohtaja Tiina Raiski. Asiakkaiden kulttuurisen hyvinvoinnin edistäminen on meidän erityisyytemme ja voisi jopa sanoa intohimomme, hän jatkaa.