Laulut ja hyvinvointi – Pohjoismainen laulusymposium Oslossa

”The importance of singing – for culture, health and fellowship”

Pohjoismaisen ministerineuvoston ja Svenska kulturfondenin tukeman symposiumin järjestäjiä olivat pohjoismaiset musiikki- ja hyvinvointialan järjestöt eri maista.

Innostus Pohjoismaisen laulusymposiumin järjestämiseen lähti ajatuksesta, että eri maissa toimivilla on paljon jaettavaa ja opittavaa toinen toisiltaan. Vaihtamalla tietoja ja kokemuksia voivat kaikki onnistua paremmin kulttuurihyvinvoinnin edistämisessä omissa yhteisöissään. Tilaisuuteen oli kutsuttu kaikki, joiden työhön ja tavoitteisiin liittyvät laulut ja musiikin hyvinvointivaikutukset. Ja kutsuun tarttuivat niin ammattilaiset, vapaaehtoistyön tekijät ja kuin alan tutkijatkin. https://www.sangsymposium.com/

Tietoa ja kokemuksia

Symposium oli innostava kohtaamispaikka samojen asioiden kanssa työskenteleville ja tilaisuus kirjaimellisesti tutustua ihmisiin laulun kautta, kertoo Soinnun yhteisötaiteilija Kanerva Kartano, joka edusti symposiumissa tamperelaisia yhdessä Jouko Enkelnotkon kanssa. Jouko on tullut monille tamperelaisille tutuksi Armas-klovnin hahmossa. Tänä syksynä Armas-klovni vie taidettaan Soinnun toimipisteisiin ja kohtaa ikäihmisiä arjessaan. Armas-klovnin silmin Jouko näkee itseilmaisun mahdollistaman tunteiden kirjon, kuinka se voi olla paitsi iloa ja naurua, myös murheiden ja huolien jakamista.     

Seminaarissa oli tilaisuus tavata osallistujia useista maista ja Soinnun yhteisötaiteilijalla mahdollisuus kertoa omasta työstään. Kollegat eri maista innostuivat siitä, että yhteisötaiteilijan palkkaaminen vanhuspalveluihin on ollut mahdollista.


Yhteisötaide tehdään yhdessä asiakkaiden ja Soinnun työntekijöiden kanssa, yhteisötaiteilija myös tukee ja mahdollistaa sosiokulttuurista työotetta Soinnun kaikessa toiminnassa ja tekee tiivistä verkostotyötä eri alojen taiteilijoiden kanssa.

Klovnin ja yhteisötaiteilijan duetto

Videolla Armas-klovnin ja yhteisötaiteilija Kanerva saapuvat esityslavalle: Finlandia – klovni ja yhteisötaiteilija saapuvat estradille. – YouTube

Joukon ja Kanervan seminaariesityksen nimi oli ”Klovnin ja yhteisötaiteilijan duetto”. Esitys rakentui laulusta, klovneriasta ja diasulkeisista. Jouko tuli yleisön eteen Armas-klovnin hahmossa. Duettona Kanerva ja Armas esittivät laulun ”Onnelliset”, suomeksi ja ruotsiksi. Jouko lauloi kontratenorin ja Kanerva mezzosopraanon äänialalla.

Esityksessä Kanerva kertoi omasta työstään yhteisötaiteilijana. Jouko kertoi kohtaamisistaan ikäihmisten kanssa ja klovnerian taustafilosofiasta. Osa esitystä oli yhteisen työn kuvaaminen Armas-klovnin kiertueilla Soinnulla.

Tällä videolla Armas-klovni kertoo kiertueestaan Kuuselakeskuksessa 2022: Armas Kuuselakeskuksessa | Operaatio Pirkanmaa – YouTube

Tapahtuman riemukas tunnelma

Päivät alkoivat yhteisellä laululla ja opettelemalla eri maiden ja kulttuurien kansanlauluja. Symposium tarjoili valtavan määrän uutta tiedettä ja kokemuksia musiikin vaikutuksista ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Yhtenä helmenä esitysten kavalkadissa oli professori Lars Ole Bonde Norjan valtiollisesta musiikkikorkeakoulusta. Laulamisen terveysvaikutusten lisäksi hän esitteli myös professori Jane Davidsonin (2023) analyysin tavoista, joilla laulaminen vahvistaa ihmiskuntaa:

  • Syntymähetkestä alkaen vuorovaikutusta lapsen kanssa rakennetaan melodian, rytmin, harmonian keinoin.
  • Laulaminen on yhteydessä kielen ja ajattelun kehittymiseen ja yhdistää meidät kulttuuriimme.
  • Laulut vaikuttavat tunteisiin.
  • Laulaminen voi parantaa fyysistä terveyttämme.
  • Laulaminen vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ihmisten kesken.   
Kuva Lars Ole Bonden esityksestä symposiumissa: ”On vaarallista olla laulamatta – vai mitä?”
Jouko Enkelnotko ja Kanerva Kartano Oslon laulusymposiumissa 2023.