Lauran terveiset sointulaisten kielikurssilta

Sointu Senioripalvelujen vieraskieliset työntekijät vahvistivat suomen kieltään Tampereen seudun ammattiopisto Tredun täsmäkoulutuksessa. Sairaanhoitaja Laura Marcano kertoo tyytyväisenä omista kielikokemuksistaan.

Soinnun kielikoulutus toteutettiin 24.5.–24.9.2021, ja se sisälsi kunkin osallistujan osalta yhteensä 10 opiskelupäivää. Tavoitteina oli parantaa lähihoitajien ja sairaanhoitajien valmiuksia työyhteisössä sekä edistää Soinnun asiakaspalvelun tasapuolisuutta ja laatua.

Kielitaito on Soinnun toiminnassa tärkeää, sillä sen avulla hoitajat voivat kommunikoida yhä paremmin asukkaiden ja heidän läheistensä kanssa, raportoida työtään kirjallisesti sekä toteuttaa esimerkiksi lääkehoidon tehtävät asianmukaisesti.

Trinidadista Lontoon kautta Tampereelle

Kielikurssille osallistui myös Trinidadista kotoisin oleva Laura Marcano. Hän on opiskellut sairaanhoitajaksi yliopistossa Lontoossa sekä työskennellyt siellä yli 25 vuotta sairaaloissa ja ensiaputehtävissä. Lauran perheeseen kuuluvat miehen lisäksi Lontoossa asuva tytär ja kaksi poikaa, jotka kummatkin puhuvat sujuvaa englantia ja suomea.


”Tulin Suomeen kahdeksan vuotta sitten ja tein aluksi apteekkiteknikon töitä Helsingin keskustan apteekissa. Suurin osa asiakkaista oli turisteja, joten selviydyin työssä hyvin äidinkielelläni englannilla”, kertoo Laura.

Tampereelle päädyttyään Laura työskenteli Taysissa ja teki Soinnulle aluksi keikkatöitä, jotka vaihtuivat vakituiseen työsuhteeseen Kaukaharjukeskuksessa marraskuussa 2020. 

”Aloittaessani hoitotyön täällä tiesin, että minun on opittava suomea. Menin aluksi usein kielikahvila-ryhmiin ja sitten tein kielikurssin, mutta en todellakaan oppinut paljon. Onnenkieli-koulun kurssilla saavutin kielitason B1, joka tarkoittaa toimivaa peruskielitaitoa”, sanoo Laura.

Suomen kieli on vieraskieliselle haastavaa, joten ei ole ihme, jos ööt, äät ja yyt menevät joskus kirjoittaessa ja puhuessa sekaisin. Myös puhelimessa puhuminen voi olla hankalaa, sillä kasvotusten keskustellessa ymmärtää toista paremmin.

Kielikurssi antoi oppia ja itseluottamusta

Laura vakuuttaa nauttineensa paljon Sointu Senioripalvelun järjestämästä kielikurssista. Oli hyvä opiskella työkavereiden kanssa. joilla on yhteisiä kokemuksia ja jotka tukevat toisiaan. Hän sai kurssilta apua esimerkiksi ammattisanaston hallintaan, raporttien kirjoittamiseen ja lauseiden rakentamiseen sekä muita vinkkejä suomen kielen käyttöön.

”Parasta on, että olen nyt paljon itsevarmempi käyttämään suomea riippumatta tekemistäni virheistä. Tiedän, että opin puhumaan myös ”small talkia”, vaikka suomalaiset eivät siitä niin pidäkään.”

Lauralla on vahva motivaatio kehittää edelleen kielitaitoaan, sillä sairaanhoitajana hän haluaa pystyä kommunikoimaan ihmisten kanssa monin tavoin.

”Voimme käyttää myös kosketusta, mutta on myös lohdullista, että sukulaiset ja potilaat voivat käydä hyviä keskusteluja hoitajien kanssa. Asukkaat ovat iäkkäitä, ja heillä on eriasteisia muistiongelmia, joten omaiset ovat usein mukana hoidon suunnittelussa.” 

Vapaa-ajalla Laura puhuu suomea kotona ja esimerkiksi kauppa-asioilla. Kielitreeniä tarjoavat lisäksi suomalaiset ystävät ja naapurit, joita hän kehuu erittäin ystävällisiksi ja puheliaiksi.

Laura on hyvin tyytyväinen myös työpaikkaansa Sointu Senioripalveluissa.

” Nautin sairaanhoitajan tehtävistä ja haasteista vanhempien ihmisten palveluissa. Olen kiitollinen siitä, että johtaja ja hoitajien loistava tiimi tukevat minua.”