Lähitorille myös etäyhteydellä

Lähitorien asiakkaat ovat jääneet kaipaamaan toimintaa ja kohtaamisia, kun kokoontumisrajoitukset ovat sulkeneet ovet jo useampaan kertaan. Soinnun lähitoreilla on etsitty ratkaisuja, joilla palveluja voitaisiin tarjota myös tässä poikkeavassa tilanteessa, aina silloin kun emme voi tavata kasvokkain. Olemme aloittaneet lähitoreilla myös etänä toteutettuja ryhmiä ja palveluohjausta.

Tällä hetkellä, helmikuun alkaessa, voi viidesti viikossa osallistua jumppaan ja kahdesti viikossa Sointuvaa musiikkia -ryhmään, jossa lauletaan muistia kuntouttavalla otteella tuttuja kappaleita. Uusimpana ryhmänä aloitti Soinnun etäkahvit -keskusteluryhmä, johon toive tuli asiakkaalta. Lisäksi tarjolla on luentoja erilaisista aiheista sekä mahdollisuus palveluohjaukseen sosiaaliohjaajan, fysioterapeutin tai sairaanhoitajan kanssa kuvallisen yhteyden välityksellä.

Soinnun ryhmiin voit osallistua helposti kotisivujen www.sointusenioripalvelut.fi kautta. Lähitorien kaikkien tapahtumien tiedot löytyvät sivuston Tapahtumat -osiosta. Osaan ryhmistä on mahdollista osallistua  etäyhteydellä, ja silloin esittelytiedoissa on mukana linkki, jota klikkaamalla osallistuja pääsee mukaan. Osallistumiseen tarvitset tietokoneen tai tabletin tai älypuhelimen. Jos tarvitset apua etäyhteyden kanssa, Soinnun lähitorien palveluohjaajat auttavat.

Marja-Liisa käy Kuuselakeskuksen päivätoiminnassa kerran viikossa sekä Taatalan lähitorin ryhmissä ja tapahtumissa. Näinä viikkoina, kun lähitorit ja päivätoiminta on suljettu, Marja-Liisa on osallistunut jumppiin kotoa käsin tabletin välityksellä.

Avustaja näytti minulle ensimmäisellä kerralla, miten ryhmään osallistutaan Soinnun kotisivujen linkin kautta. Nyt osaan tehdä sen itse. Minusta jumpissa on parasta monipuolisuus. On tärkeä pitää kunnosta huolta. Kaikki jumpat on olleet hyviä.

Etäohjelma on vuorovaikutteista ja ohjaajankin mieltä lämmittää, kun Marja-Liisa huikkaa kiitokset jumpan päättyessä.

Tämän vuoden aikana harjoittelemme ryhmien etäohjausta kuunnellen asiakkaiden toiveita. Aina kaikki ei suju toivotulla tavalla ja joskus tekniikan kanssa toimiessa voi sattua yllättäviä asioita. Tähänkin on auttanut huumori ja avoin mieli kokeilla uusia toimintatapoja. Fysioterapeutti Seda Ilksöz-Jussila ohjaa Kuuselan lähitorilta useampaakin liikuntaryhmää.

Parasta etäyhteydellä toteutetuissa jumpissa on se, että meillä on mahdollisuus tarjota palvelua suuremmalle joukolle. Joskus nettiyhteyden vuoksi kuva saattaa hetkeksi hävitä, mutta asiakkaat ovat tämän hyvin ymmärtäneet.

Etäpalvelut ovat alkaneet aikana, jolloin lähitorit ovat olleet kiinni, mutta etäohjaukset jatkuvat kyllä silloinkin, kun lähitorin ovet jälleen aukeavat. Moniin ryhmiin ja ohjelmiin voi siis jatkossa osallistua paikan päällä lähitorilla ja etäyhteydellä kotoa käsin, jos syystä tai toisesta kulkeminen on haastavaa.