Keinupuiston lähitori viisi vuotta

Keinupuiston lähitori Hervannassa täytti toukokuussa 5 vuotta. Lähitoritoiminta käynnistyi toukokuussa 2016. Tämä viikari on kokenut suuren kasvupyrähdyksen ja kehittynyt paljon. Viisivuotias Keinupuiston lähitori on saanut kasvaa Soinnun perheessä Kuuselan lähitorin ja Kaukaharjun sekä Taatalan palvelukorttelien rinnalla.

Mikä kasvupyrähdys!

Pienten lasten vanhemmat tunnistavat varmasti tilanteen, että uudet juuri ostetut vaatteet jäävät heti pieneksi ja kengät puristavat. Näin myös lähitorin kasvaessa on tilojen kohdalla käynyt. Toiminta on kasvanut ja välillä tilat ovat käyneet pieniksi. Tähän on otettu neuvoksi se, että ryhmiä on järjestetty useampana päivänä, jotta saadaan kaikki halukkaat osallistuja mukaan toimintaa. Muun muassa voimaa ja tasapainoa ryhmiä on vuosien aikana perustettu jo neljä rinnakkaisryhmää, jotta mahdollisimman moni pääsee mukaan harjoittamaan omaa toimintakykyään.

Maitohampaat vaihtuvat pysyviin hampaisiin ja hymy on leveä!

Kasvu on viisivuotiaalla usein tasaista. Näin no myös viisivuotiaan lähitorin kohdalla tapahtunut. Kävijämäärät ovat vuosi vuodelta tasaisessa kasvussa ja monimuotoisten ryhmien, kurssien ja tapahtumien määrä on lisääntynyt. Toiminta on monipuolistunut ja harrastusryhmiä on järjestytty kaikenikäisille. Lähitori on saanut viiden vuoden aikana paljon uusia yhteistyökumppaneita, joiden avulla toiminta on laajentunut. On ollut joogaajille viikonloppuretriittejä, monikielisiä lasten satutunteja, Lavista, teatteria, sirkusta, sukkapiiriä, taidepiirejä, musiikin iloa, vauvojen värikylpyä, työikäisten selkäryhmää ja valtava määrä yhteistyökumppaneiden järjestämiä luentoja ja asiantuntija käyntejä. Tapahtumia on myös vuosien varrella järjestetty paljon ja Vuonna 2017 Keinupuiston lähitori järjesti ensimmäisen Hervanta Pop Up -tapahtuman Keinupuiston kentällä. Tätä perinteikästä tapahtumaa onkin tämän jälkeen järjestetty Hervannassa säännöllisesti.

Edellinen vuosi on ollut maailman laajuisesti hyvin poikkeuksellinen. Lähitorikin on tehnyt loikan digiaikaan: Soinnun verkkosivuilla on julkaistu eLähitori, se tarjoaa runsaasti hyödyllistä tietoa ja mukavaa ajanvietettä sähköisessä muodossa ja otettu käyttöön sähköiset yhteydet etäneuvonnassa, liikuntaryhmässä ja luennoilla. Toimintaa on pystytty muuttuvassa tilanteessa nopeasti kehittämään ja muovaamaan. Vaikka takana on ollut haastava ja poikkeuksellinen vuosi Keinupuiston lähitori katsoo uteliaana tulevaisuuteen. Minkälaisen kasvupyrähdyksen lähitori tekee seuraavien vuosien aikana? 

Niin kuin viisivuotias lapsi niin myös viisivuotias lähitori nauttii muiden seurasta ja ystävyyssuhteet muodostuvat. Lähitorilla on upeita ystäviä, joiden kanssa lähitoria on ollut mukava yhdessä toteuttaa. Yksin lähitori ei pystyisi toimimaan näin laajasti ja monipuolisesti. Kiitos asiakkaille, vapaaehtoisille ja yhteistyökumppaneille yhteisestä matkasta. Viisivuotias viikari kiittää kaikkia ystäviään ja odottaa kovasti jo mitä kaikkea tulevat vuodet tuovat tullessaan

Maija ja Raija lähitorilla

Viisi-vuotiaan lähitorin tuntevat myös Raija ja Maija. Juttelimme Keinupuiston lähitorin asiakkaiden Raija Pihlajiston ja Maija Paasivirran kanssa heidän ajatuksistaan lähitorista. Iloiset ja energiset ystävykset ovat käyneet Keinupuistokeskuksessa jo tämän ollessa palvelukeskus. Lähitorin toiminnassa ovat olleet ihan alusta alkaen mukana.

Maija ja Raija kertovat, että ovat tunteneet toisensa jo useamman vuoden ajan ja kertovat, että ystävystyivät harrastusten parissa Hervannan kuntosalilla ja uimahallissa. Nyt he käyvät yhdessä lähitorin tapahtumissa ja liikuntaryhmissä. Toki korona-aika on rajannut nyt lähitorinkin aukioloa.

Maija kertoo, että kävi ennen Keinupuistokeskuksessa ravintolassa ruokailemassa, ennen aktiivista harrastusryhmiin osallistumistaan. Raija kertoo, että Keinupuistokeskus tuli tutuksi myös puolison kautta, hänen käydessään Keinupuistokeskuksen päivätoiminnassa. Ystävykset ovat käyneet vuosien varrella lähitorin tapahtumissa, luennoilla, kulttuuriesityksissä ja innokkaasti eri liikuntaryhmissä Laviksessa, voimaa ja tasapainoa -ryhmässä ja nyt parhaillaan kokoontuvassa puistojumpassa. Raija ja Maija kertovat, että eri harrastusten myötä on tutustunut moneen eri ihmiseen ja Hervannassa kulkiessa moni vastaan tuleva on tuttu.

”Jotain tarttis tapahtua ja johonkin mennä.”

Raijan ja Maijan on pitänyt aktiivisena lähitorin käyttäjinä se, että lähitorilla tapaa mukavia ihmisiä, on erilaisia tapahtumia, tansseja ja teatteriesityksiä, joihin voi osallistua. Ystävykset kertovat, että viikossa ja päivässä täytyy olla muutakin kuin kotona oloa. Nyt kun on eläkkeellä, ehtii harrastamaan mitä työssäkäyvänä ei ennättänyt. Raija ja Maija korostavat, että lähitori pitää aktiivisena ja auttaa hyvinvointia. Mukavien ja iloisten tuttujen lisäksi lähitorille saa mukava liikuntaryhmien vetäjä Keinupuiston lähitorin oma fysioterapeutti Hanna Nikander. Ystävykset nauravat, että Hanna on paras.

Ystävykset kertovat, että lähitori on matalankynnyksen paikka, jonne on helppo tulla. Kaikenlaisten ihmisten kohtaamispaikka niin hengen kuin ruumin ravintoa saa lähitorilta. Lähitorin uusista ryhmistä ja tapahtumista kuulee paljon Hervannassa tuttavilta ja ystäviltä. Maija kertoo, että näin kuuli myös yli neljä vuotta sitten uudesta alkavasta Lavis -ryhmästä, jonne heti ilmoittautui mukaan. Paikallinen ilmaisjakelulehti on hyvä paikka mainostaa toimintaa, tämä kun jaetaan joka kotiin. Tapahtumien ja tanssien mainostamista voisi lisästä. Uusina ideoina ja toiveina Maija ja Raija ehdottivat retkiä kaupunkimaisemien nähtävyyksiin.

Uudet lähitorin asiakkaat ystävykset toivottavat tervetulleiksi: ”Tervetuloa vaan mukaan! Kaikki otetaan vastaan avosylin. Lähitorille on helppo tulla ja nopeasti tutustuu uusiin ihmisiin. Jokainen voi tulla oman vointinsa mukaan.”