Digiviikko lähitoreilla

Keinupuiston ja Kuuselan lähtoreilla vietetään digiviikkoa. Mikä ihmeen digi? Miksi kaikki on nykyään netissä?

Aiheuttaako digiviidakko sinulle päänvaivaa? Kuinka voit löytää netistä oikeanlaista tietoa ja juuri sellaista, jota tarvitset senhetkiseen tilanteeseen? Tuntuuko tutulta?

Ohjausta lähitorilla

Digiviikolla lähitorit tarjoavat kiinnostuneille opastusta digilaitteisiin ja luotettavan tiedon löytämiseen. Parhaimmillaan netti on tiedon aarreaitta ja se tarjoaa kaikille tärkeää ja hyödyllistä tietoa. Kuinka tieto saavuttaisi kaikki, myös ikäihmiset? Digiviikolla julkaisemme Soinnun nettisivuilla ja Soinnun Facebook-sivuilla uusia kiinostavia matriaaleja joka päivä.

Lähde rohkeasti ja avoimin mielin kanssamme tutustumaan netin maailmaan ja ammentamaan sieltä hyviä vinkkejä arkemme helpottajiksi. Jos tunnet jonkun, joka ei osaa käyttää nettiä, niin nyt on hyvä syy kutsua itsensä hänen luokseen iltateelle ja kurkistaa yhdessä netin maailmaan.

Digiviikkoa vietetään kaikissa Tampereen lähitoreissa, joten käy tutustumassa myös Peurankallion, Tammelan, Oriveden ja Kotitorin tarjoamiin digiviikon tapahtumiin ja digivinkkeihin.

Viikon ohjelma

Sunnuntai 22.11.2020 Ystäväpiiri

Vanhustyön keskusliiton ystäväpiiri- toiminnan tarkoituksena on lievittää iäkkäiden ihmisten yksinäisyyttä ryhmätoiminnan avulla. 

Koetko yksinäisyyttä, haluaisitko tutustua uusiin ihmisiin? Ystäväpiiri ryhmissä vertaustuki, kokemusten jako, yhdessä tekeminen sekä huumori toimivat ryhmän kantavana voimana. 

Seuraavien linkkien kautta pääset tarkemmin tutustumaan toimintaan ja ryhmiin:

Tutustu Ystäväpiiri-toimintaan
Etsi Ystäväpiiri-ryhmä
Kokemuksia eYstäväpiiri-kohtaamisista
Haluaisitko toimia ohjaajana ystäväpiirissä? Mitä Ystäväpiiri-koulutus on, ja miten siihen voi hakea.

Tutustu myös Vanhustyön keskusliiton Youtube -kanavaan. Täällä löydät kivoja videoita Ystäväpiiri-toiminnasta ja kanavalla esitellään paljon muutakin Vanhustyön keskusliiton toimintaa.

Lauantai 21.11. eLähitori   

Sointu Senioripalveluiden eLähitori tarjoaa runsaasti hyödyllistä tietoa ja mukavaa ajanvietettä sähköisessä muodossa. Täältä löydät roppakaupalla vinkkejä ja ohjeita sekä mukavaa selailtavaa aina ruokaohjeista, kulttuuriesityksiin ja siivousvinkkeihin. eLähitorin eITE-pisteestä löydät teematietoa terveyteen, hyvinvointiin ja palveluihin liittyen. 

Miten eLähitori toimii ja kenelle se on tarkoitettu? 

Sointu Senioripalveluiden nettisivut ovat saavutettavat ja luettavissa kaikilla älylaitteilla. eLähitorin linkit aukeavat niitä hiirellä klikkaamalla tai kopioimalla linkki suoraan nettiselaimen osoitekenttään. Soinnun eLähitori on tarkoitettu kaikille! Jos sinulla tai läheiselläsi on käytettävissä älylaite, voit hyödyntää vapaasti eLähitorin tarjontaa. Vinkkaa mummolle, vaarille, ystävälle, serkulle, naapurille tai asiakkaalle eLähitorista. Voit vaikka soittaa omalle isovanhemmalle ja lukea hänelle sivuilta sananlaskuja. Voit myös vinkata meille hyviä linkkejä eLähitorille koottavaksi!  

Käy tutustumassa eLähitorin sisältöön Soinnun sivuilta.  

Perjantai 20.11. Koronavilkku -sovellus ja Omaolo -sivusto

Koronavilkku

Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama maksuton sovellus, jonka avulla saat tiedon mahdollisesta altistumisesta koronavirukselle. Koronavilkku-sovelluksen saat ladattua puhelimeesi sovelluskaupasta (esim. App Store ja Google Play). Muistathan laittaa puhelimestasi Bluetooth painikeen päälle. https://koronavilkku.fi/

Oma olo

Omaolo.fi  https://www.omaolo.fi/ on kansallinen sosiaali- ja terveydenhuollon digipalvelu, josta löydät sosiaali- ja terveyspalvelut kätevästi kotoa käsin. Omaolossa voit arvioida yksittäisiä oireita tai terveysongelmia, esimerkiksi selkäkipua. Voit tehdä Omaolossa myös palveluarviointia, jos sinä tai läheisesi olette harkinneet henkilökohtaisen avun hakemista. Palvelu antaa toimintasuosituksen sekä hoito-ohjeet vastaustesi perusteella.

Jos epäilet koronavirustartuntaa, voit tehdä Omaolo-palvelussa oirearvion.https://www.omaolo.fi/palvelut/oirearviot/649

Tampereella ja Orivedellä asuvat voivat soittaa terveyspalvelujen neuvontaan numeroon 03 10023 tai 03 5657 0023 (joka päivä klo 7–22).

Kun terveyspalvelujen neuvonta on kiinni, soita Taysin koronaneuvontanumeroon 03 3116 5333 (avoinna ympäri vuorokauden).

Torstai 19.11. Soinnun etälähetykset  

Oletko huomannut, että Sointu senioripalveluiden Facebookissa on katsottavissa musiikkihetkiä etälähetyksinä? Osa lähetyksistä on tallennettu Facebook sivuilemme myös myöhempää katsomista varten.  

Tule mukaan seuraamaan filmitähti-iltapäivää! 

Torstaina 19.11. iltapäivällä Facebookissa tulee suorana lähetyksenä Keinupuiston Keinukodin etälähetys. Etälähetyksessä mm. filmitähtikampauksia ja vanhaa elokuvamusiikkia. Tapahtumaa ohjaa Kanerva ja Anni. 

Etälähetys alkaa torstaina klo 13.00 Facebook sivuillamme. Klikkaa linkistä mukaan tapahtumaan!

Keskiviikko 18.11. Kelan sähköiset palvelut

Tiesitkö, että Kelan palvelee myös sähköisesti?  

Verkossa voit hakea lähes kaikkia Kelan etuuksia sinulle parhaiten sopivaan aikaan. Palvelu on käytettävissä ympärivuorokauden. Liitteiden lähettäminen onnistuu myös verkossa, joten sinun ei tarvitse toimittaa postitse näitä. Kelan sivuilla on hyvä opastus verkkopalveluista, löydät sen linkistä: https://www.kela.fi/asiointi 

Kelan sivuilla on myös nopea ja helppo Kysy Kelasta -palsta. Täältä saa nopeasti vastauksen Kelan asiantuntijalta joka arkipäivä. Palvelua on saatavilla myös puhelimitse ja voit joustavasti varata ajan Kelan puhelinpalvelusta netin kautta.  

Videoita Kelan YouTube-kanavalta

Oletko huomannut, että Kelalla on oma YouTube-kanava, jossa on tietoa ja video-ohjeita Kelan palveluista ja etuuksien hakemisesta. Kananvan löydät osoitteesta: https://www.youtube.com/user/Kelakanava 

Video: Näin haet toimeentulotukea, yleisohje

Video: Ohjeet toimeentulotuen hakemiseen paperihakemuksella sekä sähköisesti verkkoasiointipalvelun kautta  

Video: Näin lähetät liitteen verkkoasiointipalvelussa

Tiistai 17.11. Ikäihmisten palvelut Tampereella

Kaipaatko lisätietoja mitä palveluita Tampereen kaupunki tarjoaa ikäihmisille? Haluatko tietää tarkemmin kotihoidosta tai asumispalveluista?  Tampereen kaupungin ikäihmisten palvelut löydät seuraavan linkin kautta https://www.tampere.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/ikaihmisten-palvelut.html 

Aktiivinen elämä

Käy kurkistamassa aktiivisen elämän sivustoa, jossa on tietoa palvelukeskuksista, lähitoreista, kotitorista sekä liikunta ja kulttuuripalveluista. 

Apua kotiin

Sivulta apua kotiin löytyy tietoa kotiin saatavista palveluista, kotihoidosta sekä omaishoidon tuesta. Sivustolla on myös videotallenne, jossa kerrotaan ikäihmisen kotiin saatavista palveluista.  

Uudet kotihoidon asiakkaat

Onko sinulla ongelmia kotona selviytymisessä? 

Mietitkö, mistä voit kysyä neuvoa tai kuinka saat kotiin apua? Ota yhteyttä Kotitoriin, joka ohjaa tarvittaessa kotihoidon palvelujen piiriin: puhelin 03 5656 5700, soittoaika ma – pe klo 8 – 16.30. 
 

Oman osoitteesi perusteella löydät asuinalueesi kotihoidon yhteystiedot. Ota ensisijaisesti yhteyttä asiakasohjaajaan. Kirjoita hakukentään osoitteesi: esim. Hämeenkatu 10.

Maanantai 16.11.  Digiosaaminen

Tarvitsetko apua oman kännykän, tabletin tai kannettavan tietokoneen kanssa vai suunnitelletko laitteen hankkimista? Mukanetin ohjaajat opastavat laitteiden hankinnassa ja käytössä.

Mukanetin digiopastusta ajanvarauksella:

Ma 16.11. Kuuselan lähitorilla, soita ja varaa aikasi p. 044 710 9598.

Ma 16.11. Keinupuiston lähitorilla, soita ja varaa aikasi p. 044 777 7494

Kelan etäluento

Ilmoittaudu Kelan asiantuntijan Teams etäluennolle, jota on mahdollista seurata kotikoneelta. Kelan asiantuntijan pitää etäluennon Peurankallion lähitorilla torstaina 19.11. klo 12.30-13.20. Luennon aiheena on yleisimmät ikäihmisten etuudet, Kelan palvelukanavat, sähköiset palvelut ja etäpalvelun toiminnan esittely. Tilaa linkki luennolle 18.11. mennessä Kuuselan lähitorilta p. 044 7109598 ja Keinupuiston lähitorilta p.044 7777494.

Areenan hauskat videot

Voit myös aloittaa digin ja netin ihmeellisyyksiin virittäytymisen katsomalla Areenasta löytyvät hauskat Nettiä ikä kaikki tietoiskuvideot: Näin digi helpottaa elämääsi. Videot ovat lyhyitä noin 2 min. /video. Kopioi seuraava osoite internetin hakukenttään ja avaa video. https://areena.yle.fi/1-50006083. Mukavia katseluhetkiä!